Kusindrottningars vånda på Livrustkammaren

Drottningar LivrustkammarenHäromkvällen upplevde jag något annorlunda. Det var ångesten, frustrationen, avundsjukan och ömheten mellan de två kusindrottningarna Elisabeth I och Maria Stuart f.d. drottning av Frankrike som egentligen inte ville ta livet av varandra. Eller OM de ville det, ville de inte att det skulle ske … just nu.
Politiskt våld och nödvändighet sätts på sin spets.
Perplext, episodiskt, poetiskt och burdust gestaltades tiden före Mary Stuarts halshuggning och, i ett flor av vitt, evigheten i himmelen genom två drottningröster och en narrgubbes. Föreställningen är en kedja av händelser i koncentrat. Ombyten av dräkter, (och hur det gått till avslöjas i slutet), sång och musicerande driver skeendet framåt. Det är bara att luta sig tillbaka och låta ödena besannas.
Drottningarna – återupprättelsen av Ingela Karlsson är en teaterföreställning om återupprättelse av renässansdrottningarna Elisabeth I, Maria Stuart och andra oskyldigt dömda. Nyckelordet är respekt, som betyder att se på nytt på latin. Låt varje människa själv hitta sin egen trappa till “Stairway to heaven”!
I rollerna: Drottning Elizabeth I – Ingela Karlsson
Mary Stuart – Maria Baczynski
Sir Walsingham, Mr Knox – Vladimir Dikanski
Ges 14/1, 18/3
Livrustkammaren, Stockholms Slott.
På bilden: Maria Baczynski, Vladimir Dikanski, Helena Sigander

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *