Ljuspunkter

Lysande lampaDet är mörkt ute fast det är dag. Öde ligger uteserveringar, i parkerna rör sig människor likt skuggor. Årstiden böjer huvudena mot grus, is, brutet gräs. Det mörka stiger mot himlen och blir till ett väldans stort svart paraply. Från oktober till april, längre i norra Sverige, är dagen dunkel och natten kolmörk.
I min 2014v startade Moderata kulturgrupp Norrmalm m fl föreningar i Stockholm kände vi att det blev för kompakt vintern 2015. I många M-föreningar tog därför ”vi kulturknuttar” en promenad. Tillsammans kartlade vi ogenomträngligheten i offentliga trappor, gångvägar, parkeringar, bakom köpcentra, skolgårdar … Rum i staden som man (läs ensamma kvinnor) inte vågade använda. Våra observationer resulterade i en skrivelse till trafiknämnden i Stockholm Stadshus. Resultat: ”I Moderaternas Stockholmsbudget (hösten 2015) satsas 10 miljoner kronor på Stockholm light night, ett belysningsprogram.”
Varför Moderaterna i stadshuset talar engelska förtäljer inte denna historia (och jag har inte lyckats klura ut varför). Men både före och efter stadens påkostade juleljus är Stockholm både i city och förorterna mer upplysta. Initiativ gör förändring.
Länka gärna till min blogg http://helenasigander.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *