Klansamhällen försvårar kvinnors etablering i Sverige

mellan-klan-och-stat-somalier-i-sverigeNär jag utvandrade till USA var jag mer säker på den amerikanska kulturen, attityden till frihet, jämlikhet och hur man skulle klara sig som invandrare, än när jag utvandrade därifrån och invandrade tillbaka till Sverige.
Min föreställning av USA byggde på fördomar, skvaller och min egen attityd att ”de var som vi”. Hemma i lugn och ro insåg jag att jag lämnat allt för ett liv i USA jag inte kände till i det djupare perspektivet av att lyckas, bli vuxen, ta hand om en familj med mera. Hade jag i stället utvandrat till Kina (det fanns en sådan möjlighet) hade jag mentalt och intellektuellt varit beredd på att jag inte skulle begripa någonting i det nya landet.
Men jag hade i vilket fall som helst förlitat mig på institutionerna i respektive land.
Det gör inte somalier.
Det finns 50-60 000 invandrade somalier i Sverige. De integreras inte (särskilt bra). Med jämförande somalier i andra länder startar de (männen) få företag, kommer inte in på arbetsmarknaden och lever i stor utsträckning kvar i klansamhället. Särskilt kvinnor och flickor drabbas av utanförskap. De uppfostras av fäder, makar, söner, patriarker och bröder … (och vad vet dessa herrar om möjligheter för kvinnor i Sverige?) Kvinnor har ingen rösträtt vid de rådslag som förekommer.
Klansamhälle är motsatt till statssamhälle (som Sverige är) i det mesta. I klansamhället förlitar man sig på den grupp eller subgrupp man tillhör av tradition och blodsband. Genom den får man muntlig information. Den gäller. Känslomässigt förhåller man sig till klanen som vi gjorde för 1000 år sedan. Man håller ihop, gifter sig strategiskt och understödjer varandra med pengar. En somalisk familj i dag i Sverige kan betala 2 500 kronor i månaden till andra medan de egna barnen äter mat i skolan och flingor och mjölk hemma.
Klansamhället ger allvarliga konsekvenser för somalierna i Sverige.
Hur vet jag det? Jag har läst boken Mellan stat och klan av Per Brinkemo. Den rekommenderas för politiker och dem som vill göra något åt integration och etablering av invandrare. Brinkemo redogör för sina iakttagelser och insikter under år som projektledare för Somalialand Förening.

Jag hoppas att många svenska medborgare vill manifestera sitt stöd för utlandsfödda kvinnors, flickors och mäns etablering i Sverige söndag den 17 april.
Varför inte samlas på ett torg nära dig? Börja planera nu.

Läs också min blogg på likartat tema Knepigt att bli svensk

DOCK! Vänstern drar sina slutsatser om uppsåtet med boken och misstänkliggör dess innehåll: I en indignerad artikel påstår Aftonbladet att Brinkemos tänkande tillför en annan tids. Jag är inte så säker på det. Läs själv. http://www.aftonbladet.se/debatt/article19042909.ab

Andra balanserade röster hörs i bl a.  http://sverigemotrasism.se/opinion/flyktingbloggen/2014/11/23/mellan-klan-och-stat-somalier-i-sverige/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *