SODOMSÄPPLET – vinnare 2017 i Stockholm Läser

stockholm-laser-blogghuvud

Romanen Sodomsäpplet handlar om en homosexuell ung man i slutet på 50-talet. Boken kom ut 1968. Man kan säga att författaren, Bengt Martin (död 2010), var 1968-års Jonas Gardell.
Uppståndelsen var stor. Farhågor om att bli smittad av homo- och bisexualitet  m m fanns med i kommentarerna. På den tiden hängde det kvar att homosexualitet var en sjukdom som kunde botas med piller och psykbehandling eller att utövarna hade sex med varandra på trots mot det rådande.

Sodomsäpplet 20171944 blev det lagligt med samkönade relationer i Sverige. Men riktigt okej var det inte på länge.Bengt Martin porträtt 60-talets stora ungdomsrevolt handlade om frihet. Inga krig. Love, love, love … och inte bort med familjen men en utvidgning att ta in de ensamma i gemenskaper. Först då började homosexuella ”komma ut” men de hade det inte lätt. Sodomsäpplet har blivit en kultbok från den tiden.

Som alla vet är andras sexualitet ”allas” angelägenhet i Sverige liksom i många länder i världen. Aftonbladets karta från 27 juli 2015 kan studeras med lika delar harm som intresse. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21143976.ab

Läs mer om STOCKHOLM LÄSER som jag skapade 2001. “Världens största” bokcirkel.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *