Kurderna folkomröstar

Kurderna folkomröstar om ett fritt Kurdistan!
Kvinnliga och manliga peshmergasoldater kämpar mot Islamiska Staten sedan åratal tillbaka. Det har gillats eller åtminstone tolererats av Irak och Turkiet. Kurdernas frihetskamp, för ett fritt Kurdistan, har däremot pågått längre. Kurderna är bra krigare nu. De skulle utgöra en stoppkloss för framvältrande irakiska och turkiska trupper – om det så blir. Och det blir det nog. Och de flesta kurder på stridsfälten och i byarna kommer att stupa, män, kvinnor och barn.

FN har ställt sig på kurdernas fienders sida. Då är det kört, det kan man förstå. Liksom inte bara stater i Europa utan också USA plus FN – då finns ingen hjälp från yttervärlden att vänta.

Kurdernas sak är mer än deras sak. Det finns uppskattningsvis 40 miljoner kurder i världen. En del är svenskar nu eller engelsmän eller tyskar eller amerikaner. De har flytt i generationer till den fria världen för att utbilda sig och på köpet har de blivit demokrater. Tyvärr kom många som socialister till väst men sådant brukar ordna till sig när solidariteten kväver individualiteten i rika länder. Kurdistan kommer att bli ett rikt land om det får vara i fred.
Men det kommer det inte att få vara.
En folkomröstning har genomförts i Kurdistan Irak. Resultatet väntas vilket ögonblick som helst. Sedan kommer det att braka lös – ett nytt krig.

Kurdernas sak är mer än kurdernas. I vårt land Sverige bor många eritreaner. De tvingas betala en viss procent av sina bidrag (rena svenska skattekronor, alltså) och av sina löner, arv m m till rövarstaten Eritrea. Svensk-eritreanerna får utbildning här. På köpet lär de sig demokrati och fri- och rättigheters betydelse för utvecklingen. En dag kommer de att rösta bort förtryckarna i sitt land, återvända dit och bygga upp det. Vad säger EU, USA och FN då?
Det är likadant med syrierna, med afghanerna, med …

Kurdernas sak – folkomröstningen om att skapa en egen nation – är alltså mer än kurdernas sak. Ska EU:s rädsla för Turkiet som militärmakt och Putins högra hand hindra ett stöd för kurdernas självständighet? Eller är det så att Turkiets agenter har infiltrerat så skickligt i Europas stater inför ett EU-inträde (som jag vidhåller aldrig ska bli av) att man sett sig blind på en stormakts eventuella pekuniära bidrag till nuvarande medlemsländer som är på fallrepet?
Eller är det ett misstänkliggörande mot kurdernas förmåga att i sitt eventuella nya rike även se till demokratiska rättigheter för andra minoriteter som bor i området?

Turkiet och Irak har kallat folkomröstningen illegal och tränar tillsammans militärt på gränsen. Läs några röster om förväntan inför valet. Riksdagsledamot Amineh Kakabaveh (V) som är svensk-kurd hyser i sin artikel hopp om ett stort JA till en kurdisk stat och en fredlig lösning. Jag hoppas det med.
De svensk-kurder jag känner sedan trettio år, då en del började komma hit, har skapat sig självförtroende genom att kurder skapat ett kurdiskt skriftspråk – på två dialekter visserligen – men det är deras problem, skapat en hållbar opinion och faktiskt har integrerats på ett bra sätt. Min fruktan att Kurdistan skulle bli ett socialistiskt experiment är inte stor. Kurderna i världen har sett hur liberalism bygger välstånd och demokrati.

För hemlängtan är en sjukdom som aldrig går över. Genom vistelserna i olika europeiska länder har kurderna skaffat kunskaper och fått erfarenheter för att bygga ett land. Må de få göra det!

I min bok Quti (Dosan, Helga Gregorius berättelse i översättning av Sabahat Karaduman) berättas om sjuttonåriga Helga som lever i ett manssamhälle (1901 i Stockholm) som vi för länge sedan lämnat bakom oss (utom i svenska förorter). Helgas ”uppvaknande” leder till självständiga beslut även om hennes väg kantas av sorg och besvär.
Helga finns i Kurdistan och på nytt i Sveriges nya förorter och i Eritrea och i Syrien. Det är en skam för Sverige, EU och FN.
Kurdistans sak är mer än Kurdistans. Det är en sak för dem som lider av ofrihet och ojämlikhet.

Läs om förväntan inför de slutgiltiga resultaten på folkomröstningen.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kurdiskt-firande-i-vantan-pa-valresultatet/

Darin Zanyar s förväntan på valet i Irak. https://www.svt.se/opinion/darin-zanyar-om-det-kurdiska-valet

Riksdagsledamot Amineh Kakabaveh (V)
https://www.svt.se/opinion/amineh-kakabaveh-om-kurdistan

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *