Flyttar man till Stockholm får man faktiskt bli stockholmare

Stockholm är välkomnande för inflyttare. Redan efter fem minuter på Stockholms Central kan vem som helst börja räkna sig som stockholmare.
Välkommen! Flyt in i mängden och skapa ett liv här.
Ingen kommer att hindra en person som kommer hit av fri vilja.
SÅ, du inflyttare, sätt inte igång och skapa hinder själv! Tvinga inte andra att göra vad du brukade göra ”hemma”, ha klövdjur på gården, odla grönsaker i rabatterna och riva bygdegården för att bygga Galleria. Nej, stockholmsanpassning är ordet, för att må bra här, bygga nätverk och få jobb och vänliga leenden samt en medvetenhet om att Stockholm är vårt gemensamma kulturarv. Stockholm ska inte förändras till ett nästan-som-hemma-i-Gnesta eller förtätas till ett Manhattan.

Du har kommit hit för egen maskin. Det är ditt jobb att assimilera dig, inte att vända upp och ned på stockholmarnas sätt att leva och ändra regler för hur man umgås. Anpassningen till huvudstaden hänger enbart på dig. Ta det eller passa!

Om du t.ex. hade träskor av trä, (inte nya tysta fotriktiga material), ”tofflor”, i Skåne, måste du begrip att det är inget man har på sig på jobbet här. På kontoret, inom skola och vård vill man inte ha personer i ”tofflor”. Det skramlar och för väsen och ganska onödigt kommer du att få blickar som inte alls ser vänliga ut. Ha tofflorna hemma om grannarna under står ut.

Försök också prata stockholmska och krångla inte till dagsrutinerna. Äta middag betyder äta på kvällen, inte lunch! Det heter en apelsin (ej ett) och ett paraply (ej en). Denne syftar på en man och denna på en kvinna. Enna, finns inte! Eljest betyder något annat, inte mindre vetande.

Håll öronen öppna och streta inte emot! Ta inte tid och kraft från stockholmarna som har bråttom med viktiga saker, genom att vara tjurigt ”eljest” och kräva hänsyn för dina egenheter så att du inte blir kränkt i dina traditioner.

Bli ett med Stockholms traditioner i stället. Var snäll och nagga inte sönder vårt kulturarv Stockholm, kräv inte att göra om stan bara för att du är från Kallinge, Norrtälje, Uppsala eller långt-bort-i-annan-stan. Välj integration, anpassning och börja älska stenarna där dina barn kommer att leka.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *