NEJ – till marknadshyror!

Fil.dr Ingemar Bengtssons anser att hyresrätternas hyror ska höjas till en marknadsanpassad nivå. Det betyder en 50-150 procentig höjning av hyran.
(Kravet kommer i en annonsbilaga från Borg och Owilli, en contentbyrå som ”utifrån en välgrundad strategi producerar och paketerar kreativt innehåll till rätt målgrupp, i rätt kanall”. Fil.dr Ingemar Bengtsson har en brandfackla för marknadshyror i bilagan.)

Bengtssons allokeringsförslag (att sprida boendekostnaden på många personer för samma lägenhet) går ut på att stora lägenheter ska hyras av 4-5 ungdomar som går samman och betalar hur mycket som helst för lägenheten. Man inser då att t.ex. den lilla familjen som kanske har en eller en och en halv eller två löner, som bor där, inte skulle kunna fortsätta göra det.

Att det finns så många stora outnyttjade lägenheter i stadskärnorna, hävdar Bengtsson (utan bevis). Hur troligt är det när barnantalet stiger per familj numera och föräldrarna gärna bor kvar där deras barn rotat sig i dagis och skolor.

Resonemanget ”allokeringsproblem” är ett driv av fastighetsägare och byggbolag. Det finns inget rättvisetänkande – enbart vinstjakt – bakom det.

Gamla hus är betalda. Fastighetsägaren står för underhåll, inget annat, via de hyresintäkter som hyresgästerna berikar ägaren med. Varför ska sådana fastighetsägare plötsligt höja hyrorna med 100 procent för att gamla hyresgäster ska ut och ett gäng ungdomar ska in? Jo, för att frågan drivs av Bengtsson och andra som har en felsyn på hur länge man ska betala två tredjedelar av lönen för en bostad. Enbart fastighetsägaren tjänar på det och tjänar rejält.
Det byggs hur mycket som helst och där kan dessa välbetalda ungdomar bo. De kan pendla som 100 000-tals människor gör för att komma till jobben. De kan flytta ofta, viket vi alla har gjort, när jobb, familjestruktur och annat ändrat sig under livet.

Vill man ha naturliga omflyttningar ska man ändra på skatteeffekterna – men det är en annan fråga.

De unga som har jobb kan betala dyrt för sig, anser Bengtsson. Vad bra. Nya lägenheter kostar. Problemet med de hyrorna är att fastighetsägarna inte sänker hyrorna när husen väl blir betalda. DET vore något att lagstifta om.

När Öresundsbron är betald, ska det inte kosta något att åka över, anser jag. Så gör man i civiliserade länder. När byggnader, broar, vägar är betalda, sänks eller stryks avgifterna.

 

Bengtsson tar också upp ett rättviseproblem. Han menar att en hyra på Södermalm är 40 procent högre än i Rinkeby. Han tycker att det är upprörande att rinkebyborna inte kräver att få samma hyror.
JA, det är sannerligen en 10 000-kronorsfråga.

/min hemsida: http://sigander.com

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *