Dö för egen hand

Självmord upprör. Det känns onödigt. En syndabock söks. Förklaringar räcker inte till, inte ens om det finns ett brev. Man vill inte tro att någon drivits att ta sitt liv och ändå gjorde 924 män mellan 25 och 65+ det 2016.
Varför?
Vem kan besvara det?
Vem kan hindra när tanken på att ta sitt liv triggar igång?

Vem vet hur Benny Fredrikssons hälsotillstånd var före #metoo? Män i hans ålder har en hög självmordsfrekvens, liksom också ungdomar och kvinnor. Alldeles för hög för det är inte mycket man kan göra!

Om man begår självmord när ens partner just ska erövra en scen, ett land (?), är man ”långt från verkligheten” och beslutet har inte kommit flygande för stunden. Kanske var ifrågasättandet av hans chefsmetoder dropparna som fick bägaren att rinna över men beslutet att ända livet måste ha grott, kanske redan från ungdomen. (Fast jag är ingen Freud och har ingen kännedom om Fredrikssons liv!)

Det är klart att han var ledsen. Nu är hans familj det. Många är berörda … Men har man rott skutan Stadsteatern blir man inte sänkt av kritik – det låg nog djupare än så. Hur som helst är det privat. Och sorgligt.

Självmord (säkra och osäkra) per 100 000 invånare för olika åldersgrupper i Sverige, 1980-2016

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *