Dela pensionen!

old-love-dies-hard_pTvå människor ingår partnerskap. De tror de ska leva med varandra livet ut. Somliga gör det. Det ekonomiska är i sådant fall reglerat och s a s på det torra.
Andra får förhinder på vägen. De väljer att avbryta efter tio, tjugo, trettio år, kanske starta om med någon annan. I vilket fall delas det första boet.

Sedan kommer ålderns höst. Den ena partnern i den här nämnda första relationen får hög pension och lever gott, den andra, som i den första relationen tog på sig omvårdnadsrollen (som kan bestå av att jobba på ett jobb med dåligt betalt för att finansiera den andres studier, jobba deltid för att serva familjen, kanske varit sjuk en lång tid men varit pigg nog att stryka skjortor och hålla maten varm på spisen, kort sagt en person som varit stöd och grund för att den andre personen i relationen kunde göra karriär), får en låg pension.

Det låter inte rättvist. Det är dags att prata om pensioner som förvärvats i ett gemensamhetshushåll. De pensionerna borde delas lika. Har man varit gift/i en relation i X år har båda varit med om att göra pensionerna möjliga.
NY LAG , tack!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *